Złota rybka

Rybko, złota rybko ! ! ! Do Ciebie mówię, głuchoto ! ! !

To chyba z jakiegoś kabaretu było, ale nie pamiętam dokładnie. W każdym razie po podaniu obiadu Żarłoczek widząc danie zapodał ten tekst i rechotaliśmy jak głupki aż wszystko prawie wystygło. Jak to niewiele czasami człowiekowi potrzeba żeby się pośmiać, nie?



Dorsz w złocistym cieście serowym


składniki:

  • 3 filety z dorsza, bez skóry - mogą być świeże albo mrożone
  • 1 duże jajko
  • kilka łyżek śmietanki
  • 3 czubate łyżki startego sera typu parmezan
  • 1 op. przyprawy 'złociste piramidki z kurczaka'
  • mąka pszenna
  • do smaku: papryka słodka mielona, sól, sok z cytryny
  • do smażenia: olej

sposób przygotowania:
rybę świeżą wystarczy pokroić na porcje, oprószyć solą, skropić leciutko sokiem z cytryny  i odłożyć przynajmniej na pół godziny. Rybę mrożoną najlepiej wyjąć na talerz wieczorem poprzedniego dnia i zostawić na półce w lodówce żeby bardzo pomału się rozmroziła. Przed przygotowaniem osuszyć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wody a potem potraktować tak jak świeżą.

Na głębokim talerzu roztrzepałam jajko dodając śmietankę, ser, 3/4 op. przyprawy, trochę papryki mielonej i tyle mąki żeby uzyskać po wymieszaniu lekko lejące ciasto, takie gęste naleśnikowe. Kawałki ryby lekko osuszyłam, oprószyłam mąką na drugim talerzu, otrzepałam jej nadmiar i obtoczyłam w cieście pomagając sobie dwoma widelcami. Od razu kładłam rybkę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam na dość silnym ogniu aż ładnie się zrumieniła.

Podałam z gotowanymi, małymi ziemniakami posypując je mieloną papryką i surówką polaną jogurtem zmieszanym z resztą przyprawy użytej do ryby.

7 komentarzy:

  1. faktycznie złota rybka, a 3 życzenia spełniła?
    o smacznym obiedzie na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ta panierka, ale nie mam możliwości kupienia tej przyprawy, prawdę mówiąc nawet jej nie widziałam, jak byłam ostatnio w Polsce... :( Może napiszesz mi, co tam jest w składzie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, to "danie ze smakiem" f-my Kamis - składa się z czosnku, cebuli, kurkumy, papryki, kolendry i imbiru - jest kilka różnych z tej serii i mnie pasują

    OdpowiedzUsuń
  4. No to już coś, bo piramidki z kurczaka to mi nic nie mówiło... ;> Dzięki Ci wielkie za skład, już sobie spisałam i na pewno skorzystam, bo fajnie wygląda. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ta Twoja rybka wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. była pyszna i pachnąca, bardzo smakowita

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy ryby, dorsza uwielbiamy. Takiej panierki nie robiłam, ale wyobrażam sobie, że jest pyszna! Koniecznie do wypróbowania!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger